Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху / БГНЕС
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху каза днес, че е готов да даде "нов шанс" на своето правителство на единството с бившия му съперник Бени Ганц, за да избегне четвърти избори за по-малко от две години, предаде ДПА.

Правителството на единството е на прага да рухне след едва три месеца на власт. Седмичното правителствено заседание вчера беше отменено заради спор за държавния бюджет.

Нетаняху и Ганц, който е министър на отбраната, приеха снощи предложение от депутат от друга партия да се опитат да прокарат законопроект, който да им даде повече време за одобряване на бюджета.

По закон държавният бюджет трябва да бъде приет до 100 дни след встъпването в длъжност на правителството.

Ако бъде приет от парламента, законопроектът ще осигури удължаване на срока до ноември, намалявайки непосредствената заплаха от предсрочни избори.

Нетаняху и Ганц обаче продължават да имат разногласия. Премиерът, който е лидер на дясната партия "Ликуд", иска бюджет за остатъка от 2020 г., а министърът на отбраната, който оглавява центристката партия "Синьо и бяло", настоява за бюджет за 2020 и 2021 г.

"Мисля, че трябва да положим всички усилия, за да избегнем избори", каза Нетаняху по общественото радио. Ганц също се обяви против предсрочни избори, като заяви, че те биха навредили на Израел, чиято икономика е тежко засегната от кризата с коронавируса.

Висш служител на "Ликуд" каза, че премиерът е приел предложения законопроект, за да даде "последен шанс" на правителството за постигане на компромис.
БТА