/ Pixabay
Наша делегация заминава на 7 май за Вашингтон, за да преговаря за придобиването на нов тип боен самолет за Българската армия, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Българска делегация ще преговаря във Вашингтон за F-16 (СНИМКИ)

Делегацията ще бъде водена от заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, а в нея ще влязат командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков и специалисти от ВВС, както и представители на министерствата на финансите и на икономиката.

„Указанията са много ясни – да се придържаме към цената, фиксирана от парламента, без това да намалява способностите на самолетите, които трябва да закупим“, заяви министър Каракачанов.

Той обясни още, че българската делегация ще трябва да повдигне темата за вноските за новите самолети и да настоява те да не се плащат наведнъж. „На няколко равни вноски искаме да се направи, за да не ни затрудни изведнъж. Видяхте, че премиерът декларира, че парите ги имаме и са заделени, но е по-добре да бъдат изразходвани на няколко вноски, а не еднократно, защото това би ни затруднило при реализирането на други проекти или за поддръжката на съществуващата техника“, аргументира се военният министър.

Избрахме си изтребители F-16

Красимир Каракачанов повдигна и темата за индустриалното сътрудничество и обяви, че страната ни ще предложи да бъде издигнат център за обучение на пилоти в Долна Митрополия, което да бъде свързано и с предстоящото възстановяване на военновъздушното училище там.

„Нещата се движат в правилна посока. Ще ми се темповете да бъдат по-ускорени, но както се казва – според възможностите. Спрямо предишни години, все пак се прави нещо значимо“, каза още Каракачанов и изрази надежда делегацията ни да се върне с добри новини от САЩ.
БГНЕС