/ БГНЕС
Най-малко 45 души са били убити при израелски удари срещу централен бежански лагер в Газа, съобщи управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в неделя в актуализирана информация. Израел не е потвърдил, че е ударил лагера Ал-Магази, а военен говорител каза, че проучват дали сили са действали в района по време на бомбардировката късно в събота. Управляваното от Хамас министерство в обсадената Ивица Газа заяви в изявление, че "броят на мъчениците в клането в Магази е нараснал до 45".

Говорителят на министерството Ашраф Ал-Кудра първоначално съобщи за 30 смъртни случая. Хамас каза в изявление, публикувано в Telegram, че Израел е "директно" бомбардирал цивилни домове, добавяйки, че повечето от загиналите са жени и деца. „Израелски въздушен удар беше насочен към къщата на моите съседи в лагера Ал-Магази, съседната ми къща частично се срути“, каза Мохамед Алалул, 37, журналист, работещ за турската Анадолска агенция. Алаул каза пред АФП , че 13-годишният му син Ахмед и 4-годишният му син Каис са били убити при нападението, заедно с брат му. Съпругата му, майка му и още две деца са ранени.

Блинкън от Тел Авив: Израел има правото и задължението да се защитава

Израел обеща да унищожи Хамас, след като неговите бойци извършиха брутална атака на 7 октомври срещу израелски общности и военни постове близо до границата с Газа, която според израелски официални лица е убила повече от 1400 души, главно цивилни.

Повече от 240 израелски и чуждестранни заложници също са били отвлечени по време на нападението, твърдят официални лица. Министерството на здравеопазването в Газа казва, че повече от 9480 жители на Газа, предимно жени и деца, са били убити при израелските удари и засилващата се наземна кампания.
БГНЕС