Антъни Блинкън
Антъни Блинкън / БТА
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Израел като част от близкоизточна обиколка с основен фокус  да се облекчи положението на мирните жители в ивицата Газа, предаде Франс прес.

 
Израел има правото и задължението да се защитава, за да гарантира, че атаката от 7 октомври никога няма да се повтори, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес.

Блинкън каза това в Тел Авив по време на второто си посещение в Близкия изток след началото на войната между Израел и "Хамас".

"Оставаме убедени, че Израел има не само правото, но и задължението да се защитава и да направи всичко по силите си, за да не се повтори никога атаката от 7 октомври" на палестинското ислямистко движение срещу еврейската държава, заяви той. Блинкън говори след среща с израелския президент Ицхак Херцог.

Тази сутрин американският държавен секретар се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Днес Блинкън е в Израел, а през уикенда ще посети Йордания.

Държавният секретар на САЩ отправи призив да бъдат защитавани цивилните, за които има опасност да пострадат от конфликта, и да бъде доставена хуманитарна помощ на хората, които "отчаяно се нуждаят от нея".

Блинкън каза, че си е поставил няколко цели по време на своята обиколка на Близкия изток: да упражни натиск върху Израел в името на това да бъдат защитени цивилните палестинци в ивицата Газа и на Западния бряг и да бъде гарантиран непрекъснатият поток на хуманитарна помощ към ивицата Газа.

"Ще говорим за конкретни мерки, които може и трябва да бъдат взети, за да бъдат сведени до минимум вредите за мъжете, жените и децата в Газа", вече заяви той вчера, преди да замине от Вашингтон за Близкия изток.
Владимир Сахатчиев, Божидар Захариев/БТА