/ iStock/Getty Images
Европейските сили на реда извършиха 544 ареста и конфискуваха големи количества незаконни лекарства и допинг, включително предполагаеми лекарства срещу COVID-19, предадоха ДПА и Франс прес, като цитират изявление на Европол.

Операцията, проведена в целия континент между април и октомври и ръководена от следователи от Франция, Финландия, Гърция и Италия, е позволила конфискуването на фалшиви лекарства и допинг, оценявани на около 63 милиона евро, според базираната в Хага европейска полицейска агенция. Обект на операцията са били 37 компании и 33 "престъпни групи, занимаващи се с различни медикаменти и допинг, като хормонални и метаболитни регулатори". Започнати са около 1400 следствия и над 6500 спортисти са били подложени на тестове.

Престъпниците са се занимавали предимно с трафик на лекарства против рак, болкоуспокояващи, анксиолитици и лекарства за еректилна дисфункция. От началото на пандемията престъпниците са инвестирали още повече в усилията за фалшифициране на най-търсените лекарства, като са се концентрирали върху разпространението на фалшиви "лекарства срещу коронавирус" и фалшифициране на медицински изделия и дезинфектанти", които след това продавали онлайн.

Фалшивите лекарства и други субстанции са заплаха за общественото здраве, предупреди Европол, като подчерта, че те се произвеждат в незаконни лаборатории без правила за безопасност или спазване на хигиенни изисквания, като често съдържат вредни вещества.
БТА