Секс оргията от петък вече дава политически жертви
Секс оргията от петък вече дава политически жертви / iStock/Getty Images
Йожеф Cайер, който в неделя подаде оставка като евродепутат от партията „Фидес“ на премиера на Унгария Орбан, призна, че той е политикът в центъра на скандала с мъжката секс оргия в Брюксел от миналия петък вечерта, съобщи „Евронюз“.

Днес Сайер публикува изявление пред унгарските медии, признавайки присъствието си на срещата. "Съжалявам дълбоко за нарушаването на ограниченията на COVID, това беше безотговорно от моя страна. Готов съм да отстоявам глобата, която настъпва", каза Сайер.

Политикът поднесе извинения на близките си, на колегите и избирателите си и ги помоли „да оценят грешката ми на фона на тридесет години отдаденост и упорит труд“. "Грешната стъпка е строго лична, аз съм съм единственият, който носи отговорност за това. Моля всички да не я отнасят спрямо родината ми или моята политическа общност“, призова той.


🍵🍵🍵
За случилото се в петък вечерта Сайер поднесе своята версия: "Днес (вторник - бел. ред.)  в белгийската преса излезе новината за домашно парти в Брюксел в петък, на което присъствах. Пред полицията посочих кой съм, тъй като нямах карта, полицията продължи процедурата, получих устно предупреждение и след това бях закаран вкъщи“, обясни Сайер.
Йожеф Сайер е избягал от купона, проведен на първия етаж над един бар, по водосточната тръба, а случаен минувач е докладвал „на полицията, че е видял мъж да бяга по водосточната тръба“, обясни прокурорът на Брюксел Сара Дюран. „Ръцете на мъжа бяха кървави. Възможно е той да е пострадал по време на бягството. В раницата му са открити наркотици. Мъжът (Сайер) не е могъл да представи документи за самоличност. Той е бил придружен (от полицията) до местоживеенето си, където се е легитимирал с дипломатически паспорт като SJ", уточни още тя.

От прокуратурата съобщиха, че 59-годишният унгарски евродепутат, който подаде оставка от поста си, е разследван за притежание на наркотици. "Процедурата продължава. Наказателното производство може да бъде образувано само след отнемане от дипломатическия или парламентарен имунитет на гореспоменатите лица от компетентните органи."

„Не съм употребявал наркотици, предложих на полицията на място да направят официален тест, но те не го направиха. Полицията съобщи, че е намерено хапче екстази. Не е мое, не знам кой и как го е поставил. Обявих това в полицията. Съжалявам, че съм нарушил правилата за ограничаването на събиранията, беше безотговорно от моя страна, ще поема последиците за това.

Сайер, който е сред основателите на партията "Фидес" на премиера Виктор Орбан, обяви в неделя, че ще се оттегли от поста си на евродепутат. Той обясни това с нарастващо психическо напрежение, което усещал от ежедневната политическа борба. „Тези, които са на бойното поле, трябва да са в бойна форма“, обяви тогава Сайер, който днес, след като медиите разкриха за оргията, си призна защо напуска.

Унгарският политик беше един от авторите на конституцията на страната от 2010 г., която бе критикувана, че създава враждебна среда за ЛГБТ общността. Сбирката, на няколко метра от централната полицейска станция в Брюксел, наруши ограниченията на Белгия за заключване, които включват вечерен комендантски час и ограничение за срещи на закрито за четирима души.

Сайер беше ръководител на делегацията на Fidesz в Европейския парламент и член на комисията по външни работи на Парламента.

Превод и редакция: DarikNews