/ iStock/Getty Images
Русия е готова за контакти по украинската криза на всяко ниво, но те трябва да бъдат добре подготвени и смислени. Това заяви в интервю за ТАСС директорът на департамента за страните от Организацията на независимите държави (ОНД) към Министерството на външните работи на Руската федерация Алексей Полищук.
 
„Принципно сме готови за всякакви контакти по проблемите, които стоят в основата на украинската криза и начините за разрешаване на ситуацията в Украйна. Тези контакти обаче трябва да бъдат добре подготвени и смислени, а не да се държат за отклоняване на вниманието“, коментира Полищук пред агенцията.
 
Дипломатът припомни, че на 10 март по инициатива на турската страна в Анталия се проведе тристранна среща на външните министри на Русия, Украйна и Турция. „В края на март турското ръководство получи сигнали за готовност за организиране на нова среща, но не и практическо развитие“, добави Полищук, отговаряйки на въпрос за подготовката от страна на външнополитическото ведомство на югоизточната ни съседка на среща между външните министри на Русия и Украйна – Сергей Лавров и Дмитро Кулеба.
 
Преговорите между Русия и Украйна се водят от 28 февруари. В Беларус се проведоха няколко срещи, след което страните продължиха да общуват чрез видеовръзка. Нов кръг от преговори имаше и в Истанбул - на 29 март. На 12 април руският президент Владимир Путин заяви пред репортери, че управляващите в Украйна, отдалечавайки се от споразуменията, постигнати по време на преговорите в Турция, са насочили процеса към задънена улица.
 
ТАСС