Международният наказателен съд отказа съд за Сейф ал Ислам в Либия
Международният наказателен съд отказа съд за Сейф ал Ислам в Либия / netinfo

Международният наказателен съд (МНС) отхвърли искането на властите в Триполи синът на покойния либийски лидер Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, да бъде съден в Либия за кървавите репресии срещу бунта през 2011 г., предадоха АФП и АП.

41-годишният Сейф ал Ислам е задържан от бивши бунтовници в град Зинтан, на 180 км югоизточно от либийската столица. МНС и Либия си оспорват правото да го съдят, като Триполи досега отказва да го предаде на международния съд. Петчленен състав на МНС отхвърли днес жалба на Либия срещу решение на съда от миналата година синът на Кадафи да бъде съден в Хага.

На Сейф ал Ислам през юни 2011 г. бяха повдигнати две обвинения в престъпления срещу човечеството - за убийства и преследвания - за които се предполага, че са били извършени при бруталното потушаване на протести срещу режима на баща му по-рано през същата година, допълва БТА.

Остава неясно дали синът на Кадафи ще бъде съден изобщо от МНС, отбелязва АП. Милицията, която държи Сейф ал Ислам, отказва да го предаде.