Германската канцлерка Ангела Меркел
Германската канцлерка Ангела Меркел / БГНЕС
Германската канцлерка Ангела Меркел е обезпокоена, че предложените нови санкции на САЩ срещу Русия могат да доведат до глоби за европейски компании, каза говорителят на нейното правителство, цитиран от Ройтерс.

Американският Сенат одобри нови санкции срещу Русия (ВИДЕО)

Говорителят Щефен Зайберт нарече пред репортери в Берлин одобрените от Сената на САЩ санкции срещу Русия "странни" и "особени" и каза, че Меркел споделя опасенията, изразени от германския външен министър Зигмар Габриел и австрийския канцлер Кристиан Керн в съвместно изявление.

Германия и Австрия с остри критики към САЩ за антируските санкции

Според Зайферт американските санкции, които имат за цел да накажат Русия за намесата й в изборите в САЩ, могат да доведат до глоби срещу европейски компании. "Ние по принцип отхвърляме санкции с екстериториален ефект, което значи с ефект върху трети страни", подчерта говорителят на Меркел.

Изключително негативно отношение към новите санкции, гласувани от Сената на САЩ, изрази днес и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. В изявление в Москва той изрази мнение, че тези санкции могат да навредят на други страни, принудени да се съобразяват с тях.
БТА