Меркел: Богата Европа да се справи с бежанската криза единно
Меркел: Богата Европа да се справи с бежанската криза единно / БГНЕС

Европа ще бъде дефинирана в течение на години от справянето с бежанската криза, а статутът й на богат континент означава тя да се изправи пред предизвикателството единна, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

Канцлерката говори преди започващата утре двудневна среща на лидерите от ЕС в Брюксел, на която ще се опита да осигури подкрепа за амбициозния си план за спиране на наплива от бежанци в Европа с помощта на Турция. Пред германския парламент Меркел заяви, че на предстоящата среща на върха тя за първи път вижда шанс за намиране на трайно решение на миграционната криза, посочва Франс прес.

Меркел: Затварянето на балканския маршрут не решава проблема

Канцлерката изтъкна, че безвизовото пътуване в Шенгенското пространство може да просъществува само ако се реформират т.нар. Дъблински правила. Според тях първата страна от ЕС, в която стъпи даден бежанец, отговаря за обработването на молбата му за убежище.

Европа се нуждае от сделка с Турция, така че НАТО да може да действа за блокиране на нелегалната миграция, каза Меркел.

Меркел: Преговорите с Турция за приемането й в ЕС са процес с неясен изход

Необходим ни е достъп до всички части на турските териториални води, за да може НАТО да изпълнява мисията в Егейско море между Турция и Гърция, добави тя.

Защитата на морската граница между Турция и Гърция трябва да е един от приоритетите в борбата с миграционната криза, подчерта канцлерката, цитирана от ТАСС.

Турското искане да се възобновят преговорите за членство в ЕС в замяна на сътрудничество в бежанската криза не бива да изненадва никого, трябва да е налице балансиране на интересите в съответствие с ценностите ни, отбеляза Меркел.

ЕС и Турция постигнаха договореност да съкратят потока на мигрантите

Според нея желанието на Турция да получи повече средства за подслоняване на бежанци е логично, тъй като това може да накара мигрантите да не предприемат опасни опити да се доберат в ЕС по незаконен път.

Ограничаването на притока от бежанци в Централна Европа в резултат на затварянето на гръцко-македонската граница има положителен ефект, включително за Германия. Несъмнено за нас е от полза, че бежанският поток бе спрян, каза Меркел.

Наред с това тя изрази загриженост от ситуацията в Гърция. Затварянето на пътя на мигрантите през Балканите изправи Гърция пред изпитание, което трябва да безпокои Европа. Не бива да се заблуждаваме от забавения наплив на мигранти в Германия заради затварянето на австрийската и други граници. Сегашното облекчаване на наплива към Германия и някои други страни е едно, ситуацията в Гърция - друго и то трябва да тревожи силно всички ни, тъй като ще има последици за всички в Европа, изтъкна Меркел.

Ангела Меркел: Няма да оставим Гърция в хаос

Въпросът за влизане на Турция в ЕС все така не е на дневен ред въпреки дискусиите за деблокиране на преговорите като част от споразумение за бежанската криза, предупреди канцлерката.

Анкара настоява до края на юни да отпаднат визите за турски граждани и те да получат възможност да се движат свободно в страните от ЕС, припомня АФП. Решаващото е, че условията, които Турция трябва да изпълнява, за да бъде освободена от визи, не се променят. Предстои още много работа за постигане на споразумение и ще искаме да се уверим, че всички предвидени условия се изпълняват изцяло, допълни тя.

Меркел каза, че ЕС трябва да запази твърдата позиция по въпроса за зачитане на свободата на печата и правата на кюрдите в Турция.

Източник: БТА