Джорджа Мелони
Джорджа Мелони / Gulliver/Getty Images
Италия е готова да стане гарант на мирно споразумение между Украйна и Русия, заяви министър-председателят Джорджия Мелони.

"Съществуват трудности при гарантирането на мирния процес, затова казах на (Владимир - бел. ред.) Зеленски, че Италия е готова да бъде гарант на евентуално мирно споразумение и да подпомогне този процес", заяви Мелони на пресконференцията си за края на годината.

Във връзка с това тя заяви, че възнамерява да посети Киев преди края на февруари, защото "24 февруари може да е датата, до която може да се направи нещо в рамките на открита инициатива".

Италианският министър-председател подчерта, че не усеща конкретни сигнали от страна на Русия относно мирно споразумение.

"Но се зарадвах да чуя от Зеленски желанието да започне инициатива в това отношение", каза Мелони. "Има някои усложнения: засега говорим за мирна конференция, а война от такъв мащаб засяга ООН, тъй като страната, която е започнала тази война, в случая е член на Съвета за сигурност.

По-рано Зеленски съобщи, че по време на онлайн реч в кулоарите на срещата на върха на Г-20 е изложил своето виждане от 10 точки за стъпките за възобновяване на мира в Украйна. По-рано на срещата на Г-20 Зеленски заяви, че "Минск-3 няма да има". Коментирайки 10-те точки на Зеленски, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия няма да разговаря с никого на основата на тази "мирна формула".
БГНЕС