Медии и политици коментират изборния провал на лейбъристите
Медии и политици коментират изборния провал на лейбъристите / снимка: thefirstpost.co.uk

Медиите във Великобритания коментират поражението на управляващите лейбъристи в избора за кмет на Лондон и рекордно ниския резултат за левицата в местните избори в Англия и Уелс, предаде Ройтерс.

Според коментарите във вестниците това е повратна точка във вътрешната политика и признак, че идва краят на лейбъристките правителства, които са на власт от 11 години. Коментаторът на левия "Гардиън" Джонатан Фрийдланд казва, че загубата в Лондон е потвърждение на това, че "лейбъристите са на път да навлязат в здрача". Консерваторите, които загубиха три поредни парламентарни избори, са въодушевени от спечелването на средно 44 на сто от гласовете, докато лейбъристите имат едва 24 процента, посочва Ройтерс. "Показахме, че има алтернатива. Сега трябва да докажем това. Но вярвам, че моята партия е готова", каза лидерът на Консервативната партия Дейвид Камерън. "Общата картина наистина е много лоша", констатира пред Би Би Си членът на правителството Теса Джауел, министър за Олимпийските игри, министър за Лондон и главен ковчежник. "Трябва да гледаме на нещата право в очите и да си дадем сериозна сметка за посланието, което хората изпратиха на правителството, казва Джауел, като добавя, че кабинетът трябва "да се съсредоточи в по-голям степен върху практическите обстоятелства от живота на народа".

Консерваторът Борис Джонсън подписа днес официалната декларация, с която приема да е кмет на Лондон – пост който спечели на местните избори в четвъртък като победи досегашния кмет лейбърист Кен Ливингстън.