Обикновено когато човек получи порязване, ожулване, изгаряне или друга рана, тялото ни се грижи за себе си и се лекува само. Но това не винаги е така. Така например диабетът може да попречи на лечебния процес и да създаде рани, които не могат да заздравеят и заплашват болния с инфекция.

Нов вид интелигентна превръзка, разработена в Калифорнийския технологичен институт (Caltech), може да направи лечението на тези рани по-лесно, по-ефективно и по-евтино, разказва rfa, част от Voice of America (VOA).

"Различните типове сензори, които внедрихме в тази лепенка, могат да наблюдават различни видове рани, тяхното състояние по време на лечебния процес и с течение на времето можем да видим какво се случва в раната. Тази информация ще се предава на здравните специалисти, за да взимат те правилното решение за лечението на своите пациенти", разказва медицинският инженер Ехсан Шерзай-Сани.

В превръзките от бъдещето има сензори, които следят нивата на пикочна киселина, глюкоза, амоняк и лактат, както и рН и температура на раната за всякакви признаци на възпаление или бактериална инфекция.

Пластирите също така могат да прилагат слабо електрическо поле, за да се стимулира лечебния процес, което изследователите казват, че е доказано ефективно.

Професорът по хирургия в USC Дейвид Армстронг казва, че технологията може да предотврати ампутациите на крайници при диабетно болни пациенти.

"Ние сме посветени на това да се опитаме да елиминираме предотвратима ампутация през следващо поколение медицина. И това е наистина вълнуващо. Тези инструменти, които имаме сега, тези интелигентни сензори могат да бъдат изключително полезни", казва Армстронг пред rfa, част от Voice of America (VOA).

Сега учените търсят начин пластирите да се захранват от слънчевата енергия или от движението на пациентите, вместо с батерии.
 
rfa, част от Voice of America (VOA)