Масови гробове на мигранти рохинги бяха открити в Малайзия
Масови гробове на мигранти рохинги бяха открити в Малайзия / снимка: Guliver/Getty Images

Малайската полиция откри масов гроб, за който се смята че съдържа телата на около 100 рохинги от Мианма, предаде ДПА. Екип от полицейски експерти беше изпратен в хълмистия район край град Паданг Бесар в щата Перилс, на 420 км от Куала Лумпур.

Засега не са известни допълнителни подробности, но този месец тайландските власти откриха от другата страна на границата няколко масови гробове с телата на десетки мигранти рохинги и бангладешци.

Телата бяха открити на фона на масов международен отклик и призиви за издирване на хиляди бежанци рохинги, за които се смята, че са изгубени във водите около Югоизточна Азия.

Франс прес съобщава, че тази сутрин индонезийските власти започват операция за откриване на изчезналите кораби с мигранти от Мианма и Бангладеш.

Първоначално Джакарта връщаше корабите с мигранти, но след недоволството на международната общност преди няколко дни обяви, че ще помогне и ще предложи временен подслон на кандидатите за убежище. В издирването ще участват четири индонезийски кораба и един самолет.

Тайландската армия обаче отказа искането на САЩ да използва морска база на остров Пукет за издирване на рохингите в морето, съобщава ДПА. Рохингите са мюсюлмани от мианмарския щат Рахин на границата с Бангладеш. Те нямат право на гражданство и казват, че дискриминацията и преследванията ги принуждават да бягат от предимно будистката страна с помощта на трафиканти на хора.

Източник: БТА