Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БГНЕС
Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че сигурността на европейския континент не бива да зависи от САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Макрон: Аз и само аз съм отговорен за аферата „Бенала”

В реч в Париж пред френските посланици Макрон каза, че от европейците зависи да гарантират сигурността на Европа и че сътрудничеството в областта на сигурността трябва да включва всички европейски държави и Русия, при условие че има напредък с Москва по въпроса с Украйна.
Словото имаше за цел да начертае пътна карта за френската дипломация през следващата година, отбелязва АП.

Еманюел Макрон
БГНЕС

Френският президент обяви, че през идните месеци ще представи проект за укрепване на сигурността в Европа, предаде Франс прес.
Макрон оцени като силно тревожна ситуацията в Сирия, където правителството на президента Башар Асад "заплашва да предизвика нова хуманитарна криза в провинция Идлиб".

Макрон очаква да види Европа на три кръга до 15 години

Това е последната провинция, останала под контрола на бунтовници, припомня АФП. Макрон призова "да се засили още повече натиска върху режима и неговите съюзници" за уреждане на конфликта с политически средства. В тази насока очаквам много от Русия и Турция, "предвид ролята им и поетите от тях ангажименти", подчерта той.
БТА