Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БГНЕС
В аферата с Бенала "отговорният съм аз". Това заяви френският президент Еманюел Макрон пред депутати от мнозинството, предаде Франс прес.
 
Според публикувано днес социологическо проучване, 75 процента от французите искат президентът да заяви публично позицията си по казуса със своя бивш телохранител Александър Бенала, който бе заснет на видео как бие демонстранти на 1 май в Париж. "Това, че републиката е достойна за пример, не пречи да стават грешки. Ако търсят отговорен, един единствен отговорен, това съм аз и само аз. Аз се доверих на Александър Бенала", каза Макрон. Той добави, че по време на предизборната кампания Бенала е бил силно отдаден на каузата активист, но с действията си на 1 май го е разочаровал и предал.

Започна съдебно разследване на побоя, нанесен от сътрудник на Макрон

Едуар Филип / БГНЕС

По-рано френският премиер Едуар Филип защити Макрон като каза, че случаят с с Александър Бенала е индивидуално провинение, а не държавен въпрос. "Разбирам, че може да ни се задават въпроси за евентуалната пропорционалност на взетото решение" Бенала да бъде отстранен от длъжност за 15 дни през май, "но бързината на реакцията не може да се оспорва", заяви Филип в парламента.
 
На демонстрация по случай празника на труда 1 май Бенала е присъствал като наблюдател, обаче е носел полицейски обозначения. Той е бил заснет да удря демонстранти и едва след публикуването на кадрите миналата седмица бе уволнен от Елисейския дворец, а прокуратурата започна разследване. Ако полицейският инспекторат "направи предложения, аз лично ще взема необходимите мерки, за да се избегне повторение на такива нарушения", обеща премиерът.

Макрон уволни охранителя, заснет да бие протестиращ в Париж (ВИДЕО)
 
Според допитване на института Елаб 75 процента от французите смятат, че Макрон трябва да направи обръщение към нацията по повод случая с Бенала, 25 процента не смятат, че президентът трябва да взема отношение, 49 процента от запитаните са "крайно шокирани", а 31 процента - "шокирани" от инцидента. Само 20 процента не оценяват отрицателно този случай. Мнението, че инцидентът с Бенала ще се отрази отрицателно на образа на Макрон се споделя от 73 процента от анкетираните, 23 процента не мислят, че имиджът му  ще пострада, а 4 процента дори смятат, че станалото ще се отрази положително на Макрон. Анкетата е извършена в интернет на 23 и 24 юли сред 983 пълнолетни граждани.
 
БТА