/ БГНЕС
Според френския президент бъдещето на Европа ще бъде определено в следващите 5 години
Френският президент Еманюел Макрон заяви днес в Лисабон, че очаква до 15 години Европа да бъде изградена на три кръга, предаде АФП.
 
В отговор на въпрос за визията си за бъдещето на Европа, зададен му на среща с граждани, в която участваше и португалският премиер Антониу Коща, Макрон изрази мнение, че политическото устройство ще се промени през следващите години.
 
1 март 2017 г.: Юнкер представи посоките за развитие на ЕС до 2025 година



"Предвиждам един широк кръг, който може би ще обхваща и страни извън 27-те, нещо средно между ЕС и сегашния Съвет на Европа", заяви френският президент. Тази "широка Европа ще бъде по-малко интегрирана от ЕС, но ще държи много на ценностите си", добави той.
 
Европа на няколко скорости няма да създаде нова Желязна завеса

Най-широкият кръг ще включва, може би като членове или чрез споразумения за по-тясно асоцииране, Турция и Русия. "Ако искаме мир, трябва да се постигне стабилност с тези две сили", подчерта Макрон. Вторият кръг ще бъде "без съмнение някъде между сегашния ЕС и еврозоната", смята френският президент. Той ще има "силен единен пазар, с политика на суверенитет, търговска политика, политика в областта на изследванията и иновациите", както и с "реална свобода на придвижването във включените в него страни".
 
Третият кръг ще бъде "сърцето на реактора", с обща валута и много по-интегриран трудов пазар, както и с реално социално сближаване. Страните, участващи в него, ще "са последвали докрай логиката на еврозоната", заяви Макрон, давайки да се разбере, че желае Франция да бъде една от тях.
 
Меркел: Страните от Балканите имат бъдеще в ЕС

По време на дебата, в който участваха около 500 души, Макрон заяви още, че бъдещето на Европа ще бъде определено през идните пет години. "Или ще променим Европа из основи, или ще приемем статуквото и прогресивното й разпадане", предупреди той.
БТА