/ БГНЕС, архив
Популярността на френския президент Еманюел Макрон леко се е повишила през юли въпреки скандала с бившия шеф на охраната му Александър Бенала, заснет да упражнява насилие срещу демонстранти, показва проучване, цитирано от Ройтерс.
 
Макрон: Аз и само аз съм отговорен за аферата „Бенал”

Според няколко анкети рейтингът на Макрон падна до нови ниски нива през юни, само година след идването му на власт, а критиците обвиняваха бившия инвестиционен банкер, че е откъснат от реалността заради политики, разглеждани като облагодетелстващи богаташите.
 

БГНЕС


Все пак президентът си е възвърнал част от позициите, сочи публикувано днес допитване на "Харис интерактив". Неговата популярност се е увеличила с два пункта до 42% въпреки скандала с Бенала и на фона на евентуален благоприятен ефект от спечелването на Световното първенство по футбол от Франция.
 
След скандала с бодигарда: Макрон нареди реорганизация на канцеларията си

Проучването, в което са участвали 966 души, е било проведено между 24 и 26 юли - по това време Макрон направи първите си коментари за аферата с Бенала, като каза пред депутати от своята партия, че само той носи отговорност за случая. Това, изглежда, е подобрило образа му в очите на хората, анкетирани след това, смята Жан-Даниел Леви от "Харис интерактив". Според анкетата позициите на Макрон са се засилили най-много сред младите хора през последния месец.
 
Популярността на президента достигна върховото ниво от 59% през юни 2017 г., малко след встъпването му в длъжност, но през май 2018 г. падна под 50%, а през юни се смъкна до 40% по данни на "Харис".

Уволненият охранител на Макрон: Направих грешка, но не съм предал президента

В същото време бившият френски президентски съветник по въпросите на сигурността Александър Бенала заяви, че френският президент Еманюел Макрон не е виновен, както и че е извършил "форма на предателство" към него, предаде АП.
 
Разпознаването преди десет дни на Бенала като мъжа във видеозапис, упражняващ насилие над протестиращ, предизвика политическа криза за Макрон. В онзи ден Бенала бил прикрепен към полицията като наблюдател. В първото си телевизионно интервю Бенала заяви пред френската телевизия ТФ1, че няма усещане да е извършил "нещо укорително", но призна, че действията му "не се вписват в ролята на сътрудник" на президента, който "няма нищо общо с 1 май".
БТА