Френският президент Еманюел Макрон е разпоредил да бъде извършена реорганизация на неговата канцелария след скандала с охранител и разразилата се политическа буря
Френският президент Еманюел Макрон е разпоредил да бъде извършена реорганизация на неговата канцелария след скандала с охранител и разразилата се политическа буря / БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон е разпоредил да бъде извършена реорганизация на неговата канцелария, след като е признал, че е имало слабости в начина, по който президентството е подходило към скандала с висш служител от охраната на държавния глава, заснет да бие демонстранти, предаде Ройтерс, като се позова на източник, близък до Елисейския дворец.

Срещу президентския телохранител Александър Бенала бяха повдигнати обвинения за насилие над протестиращи хора. Случаят предизвика политическа буря.

Макрон уволни охранителя, заснет да бие протестиращ в Париж (ВИДЕО)

Миналата седмица в. "Монд" публикува видеозапис, на който се вижда как Бенала, който носи полицейска каска и обозначения, влачи жена, а после бие мъж при протести на 1 май в Париж. По-късно френските медии разпространиха второ видео, показващо как Бенала също така малтретира жената. Макрон уволни Бенала в петък, но беше разкритикуван, че не е предприел действия по-рано.

Първоначално Бенала е бил временно отстранен от длъжност, но после му е било разрешено да се върне на работа. Макрон се е срещнал вчера с членове на своето правителство, за да обсъди въпроса, заяви източникът.

Сътрудниците на френския президент, задържани за побой, остават в ареста

"Президентът каза, че поведението на Александър Бенала на 1 май е било неприемливо, шокиращо и че не може да допусне представата, че някой от неговото обкръжение може да бъде над закона", заяви източникът.

Макрон е признал, че от 1 май са допуснати редица пропуски в Елисейския дворец, и е поискал да бъде направена реорганизация на неговата канцелария, за да не се случват подобни неща отново. Това е първият път, в който се съобщава, че президентът е коментирал случая, отбелязва Ройтерс.

Френските власти започнаха разследване срещу Бенала във връзка със заснетия побой и му повдигнаха обвинения, включително за насилие, намеса в упражняването на обществена длъжност и неразрешено публично показване на служебни символи, посочва Асошиейтед прес.

Започна съдебно разследване на побоя, нанесен от сътрудник на Макрон

По случая бяха обвинени още четирима човека
: Венсан Краз, който е работил за партията на Макрон и е бил с Бенала в деня на протестите, и трима полицаи, заподозрени, че незаконно са предали на Бенала кадри от събитията. Срещу Краз бяха повдигнати обвинения в насилие и му беше забранено да притежава оръжие.
БТА