/ Guliver/Getty Images
Двамата сътрудници на френския президент Еманюел Макрон - Александър Бенала и Венсан Краз - остават в ареста. Мярката им за неотклонение "задържане под стража" бе удължена с до 24 часа, съобщи Парижката прокуратура, цитирана от АФП.
 
Президентският сътрудник по сигурността Бенала бе уволнен вчера, след като се появи видео, на което той бие протестиращ на първомайска демонстрация, на която е бил в качеството си на наблюдател.

Макрон уволни охранителя, заснет да бие протестиращ в Париж (ВИДЕО)
 
Краз, който е служител на управляващата партия "Република, напред!", е бил заедно с него при инцидента и е "надвишил правомощията си по същия начин като Александър Бенала", каза в четвъртък говорител на Елисейския дворец. Двамата за задържани за употреба на насилие и присвояване на функции, присъщи на органите на реда.

По-рано днес трима френски полицаи бяха поставени под стража заради случая с Александър Бенала, сътрудника по сигурността на френския президент, видян на видеозапис да бие протестиращ на първомайска демонстрация. Това съобщи прокуратурата в Париж, цитирана от АФП.
 
Тримата бяха отстранени от служба, защото са предали на Бенала видео кадри от инцидента. Те бяха поставени днес под стража заради "злоупотреба с кадри, заснети от камери за видеонаблюдение" и за "нарушаване на професионална тайна". Самият Бенала бе поставен под стража вчера сутринта, а тази сутрин бе претърсен домът му край Париж.
 
Френският министър на вътрешните работи Жерар Колон ще бъде изслушан във връзка със случая с Бенала в понеделник сутринта от комисията по законите към Националното събрание.
БТА