/ БГНЕС
Обиск бе извършен днес в късния следобед в кабинета на бившия служител на френския президент Александър Бенала в Елисейския дворец в негово присъствие, предаде АФП, като цитира президентството.

Макрон: Аз и само аз съм отговорен за аферата „Бенал”

Бившият член на канцеларията на президента Еманюел Макрон - Александър Бенала, и служителят на президентската партия "Република напред" Венсан Краз бяха обвинени в неделя в насилие, след като бяха заснети да нанасят побой на демонстранти на 1 май в Париж.

Миналата седмица в. "Монд" публикува видеозапис, на който се вижда как Бенала, който носи полицейска каска и обозначения, влачи жена, а после бие мъж при протести на 1 май в Париж. По-късно френските медии разпространиха второ видео, показващо как Бенала също така малтретира жената. Макрон уволни Бенала в петък, но беше разкритикуван, че не е предприел действия по-рано.
 

БГНЕС


След скандала с бодигарда: Макрон нареди реорганизация на канцеларията си

Първоначално Бенала е бил временно отстранен от длъжност, но после му е било разрешено да се върне на работа. Макрон се е срещнал вчера с членове на своето правителство, за да обсъди въпроса, заяви източникът.

Френските власти започнаха разследване срещу Бенала във връзка със заснетия побой и му повдигнаха обвинения, включително за насилие, намеса в упражняването на обществена длъжност и неразрешено публично показване на служебни символи, посочва АП.
 

БГНЕС


Започна съдебно разследване на побоя, нанесен от сътрудник на Макрон

По случая бяха обвинени още четирима души -
Венсан Краз, който е работил за партията на Макрон и е бил с Бенала в деня на протестите, и трима полицаи, заподозрени, че незаконно са предали на Бенала кадри от събитията. Срещу Краз бяха повдигнати обвинения в насилие и му беше забранено да притежава оръжие.
БТА