ЕК
ЕК / thinkstock
Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан и заместник-председателят на Европейската комисия Федерика Могерини ще представят в Европейския парламент и Европейската комисия най-новите стратегии на ЕС за разширяване, съобщи БГНЕС.

Официално: Гърция информира Македония, че приема Преспанския договор

Република Северна Македония очаква да получи зелена светлина от Комисията относно датата на започване на преговорите с ЕС. Тази дата след това трябва да бъде одобрена от държавите-членки на ЕС. Доклади ще бъдат публикувани и за всички други страни в региона.

Окончателната версия на тези ключови документи бе финализирана до късно снощи в сградите на Европейската комисия, но се очаква Северна Македония да получи положителни оценки за напредъка на реформите в повечето области, включително критични реформи, които трябва да проправят пътя за преговори Членство: съдебната система, публичната администрация, разузнавателните служби и борбата с корупцията.

Гърция ратифицира Протокола за членството на Македония в НАТО

Освен Северна Македония, Албания също очаква да получи зелена светлина за започване на преговори и положителен доклад на ЕК днес, но до последния момент остава неясно дали двете страни ще останат със същия рейтинг от Европейската комисия, предвид политическата нестабилност в държава в последните месеци.
Основното остава обаче решението на държавите-членки на ЕС за датата на преговорите, решение очаквано най-рано през юни, но което може да бъде отложено за юли или септември.

Страни като Франция продължават да се противопоставят на началото на преговорите със Северна Македония и Албания през юни. Въпреки че не е изключено техните нагласи да се смекчат, не е сигурно дали и какви ще бъдат последствията от изборите за Европейски парламент върху настроението и решенията в Европейския съюз.

Гърция ратифицира Протокола за членството на Македония в НАТО

Ако германският парламент успее да одобри преговорите със Северна Македония в началото на юни, тогава въпросът за дневния ред на министрите на ЕС в Люксембург може да бъде поставен на 18 юни, където не е изключено ожесточен дебат между държавите-членки.

Решенията на държавите-членки във всеки случай ще се ръководят от заключенията на докладите на Европейската комисия, които са публикувани днес, и ще бъде важно да се отбележи в това отношение дали и какви разлики ще бъдат намерени в формулировката за Македония и Албания.