/ БГНЕС
Гръцкият парламент ратифицира Протокола за членството на Република Северна Македония в НАТО. "За" гласуваха 153 депутати, а 140 бяха "против".

Македония с една стъпка по-близо до членството в НАТО

Дебатите в пленарната зала продължиха 11 часа. Днешното гласуване слага окончателно край на спора за името и поставя началото за официална смяна на наименованието на Македония. Съгласно Преспанския договор западната ни съседка ще се казва Република Северна Македония.

След гласуването на Протокола Атина ще изпрати Вербална нота до Министерството на външните работи на Северна Македония. След това властите в Скопие ще известят ООН и всички държави, които са признали предишното им конституционно име, че новото е Република Северна Македония.

БГНЕС


На 6 февруари в Брюксел Протоколът за присъединяване на Македония в НАТО бе подписан от всичките 29 държави-членки на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри официалната церемония поздравявайки с "добре дошъл" външния министър на страната Никола Димитров. "Това е само първата стъпка. Пътят нататък няма да бъде лесен, той ще бъде истинско предизвикателство, ", каза Столтенберг.

Подписаха историческия договор за името на Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Аз съм изпълнен с емоция. Това беше дълго пътуване. Изпълняваме обещанието си към нашите предци. Това е резултат от работата на много поколения и специално на усилията на Зоран Заев и Алексис Ципрас, които доказаха, че невъзможното е възможно," каза Димитров и отправи специални благодарности към българския премиер Бойко Борисов за неговата подкрепа към страната съсед, както и относно Договора за добросъседство, улеснил пътя на Македония в тази посока.

Република Северна Македония избира нов президент на 21 април

Първата държава, подписала Протокола за присъединяване, беше Албания. След нея това направи Белгия, а България беше трета. От страна на Република България протоколът беше подписан от Георги Пенков, заместник постоянен представител на България в НАТО.
БГНЕС