Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му колега Никола Димитров подписаха договора за новото име на Македония в присъствието на премиерите на двете държави Алексис Ципрас и Зоран Заев на брега на Преспанското езеро.

Тази седмица двамата министър-председатели направиха важна крачка към решаване на дългогодишния спор, като се разбраха новото име на западната ни съседка да бъде Република Северна Македония. Този ход не бе посрещнат еднозначно в двете държави. След подписване на историческото споразумение предстои процедура в Гърция и Македония по одобрение за новото име.

Гърция Македония
БГНЕС


Република Северна Македония е новото име 


ЕС, НАТО и ООН приветстваха споразумението за името на Македония

Споразумението между Атина и Скопие за новото име на Македония бе подписано в Псарадес, от гръцката страна на Преспанското езеро, а след това срещата продължи на македонска земя. Церемонията започна като премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас и двамата първи дипломати Никола Димитров и Никос Кодзияс бяха посрещнати с аплодисменти.

Реакциите у нас за „Северна Македония”: от ядосано „не” до приветстващо „да”

Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека от днес нататък пеем радостни песни на Балканите, заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. "Ще се срещнем с огромни предизвикателства по пътя ни, но имаме нужда да приложим по ефективен начин двустранните политики. Това са политики, базирани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз. Това ще бъде категорично затваряне на една глава на различията в региона", заяви Ципрас.

Гръцкият премиер отбеляза, че е голям почитател на балканския фолклор и музика. Днес пишем една нова песен заедно, заяви той. "Поемаме първа стъпка към бъдещето. Народите ни имат нужда от това историческо събитие", допълни Ципрас.

Гърция Македония
БГНЕС


Скептицизъм в Гърция и Македония относно постигнатата „сделка“ за името

"Какъв невероятен, красив ден от историята ни. Нека щастието ни бъде с нас и занапред", започна изказването си министър-председателят на Македония Зоран Заев. Когато имаш вяра, мечта и надежда - можеш да преместваш планини, перифразира той мисли на Аристотел. "С Гърция наистина преместихме планини. Във времена, когато имаше много недоверие, ние сложихме край на един спор, продължил години. Това бяха три десетилетия на несигурност за нашето бъдеще", заяви Заев.
Заев: Договорът с България събуди Европа, а този с Гърция трябва да я мотивира

"Този договор ни дава вдъхновение и кураж да започнем нови инициативи, които да допринесат за добрия живот на гражданите и на Македония, и на Гърция. Този договор ни дава нов приятел. С Гърция ще бъдем партньори и сътрудници. Полагаме основи на пътя за общото ни бъдеще", каза още той.

"Регионът вече има една нова реалност. Вече живеем в свят, в който сме много зависими един от друг. Имаме задължението да улесним търговските взаимоотношения. Изолацията не носи приходи за никого", обърна се Заев към тези, които са против договора и в двете държави. "Гърците, македонците, европейците са по-силни от страха. Европейското семейство не приема страха. Европа не приема ксенофобията. Горди сме с този договор", заключи Зоран Заев.

В края на церемонията той подари червената си вратовръзка на Ципрас.

Правителството на Ципрас оцеля след вот на недоверие заради сделката с Македония

Церемонията уважиха върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Изявление направи и посредникът от ООН по преговорите Матю Нимиц, който призна, че подписването на договора е голям подарък за него. Любопитна подробност е, че споразумението се парафира именно на рождения ден на Нимиц.
БГНЕС