/ БГНЕС
Хиляди демонстранти в Скопие скандират „Едно име имаме“
Гърци и македонци изразяват скептицизъм по въпроса за предложения компромис за името, който да сложи край на почти три десетилетния спор между двете държави и блокира присъединяването на Скопие към Европейския съюз и НАТО.
 
Лидерите на двете съседни страни обявиха във вторник постигането на „историческо“ споразумение, резултат от месеци на интензивни преговори, което би довело до преименуването на малката балканска държава на Република Северна Македония.
 
Република Северна Македония е новото име 

Гръцката консервативни опозиция обаче бързо обяви сделката за „национално предателство“, а македонският президент националист Георги Иванов напусна преждевременно в знак на протест срещата с премиера и външния министър. „Президентът Иванов прекъсна срещата и напусна, като отказа да разговаряме относно предимствата за бъдещето на Македония от това историческо споразумение“, заявиха от македонското правителство.
 
Днес в предавано на живо обръщение македонският президент заяви, че няма да подпише договора за промяна на името на Македония. „Целият този преговорен процес беше безотговорен и непрозрачен, поради което се стигна до този резултат“. Президентът подчерта, че няма да легализира политически „незаконни постройки“.
 

БГНЕС, архив


Според президента договорът за името - Република Северна Македония - изтрива историята на страната. Той също така призова да „не се оскверняват“ целите на държавата - „ЕС и НАТО не могат да са алиби“. И след като направи констатацията, че „този договор не обединява, а поляризира обществото“, Георге Иванов подчерта, че няма да го подпише.
 
ЕС, НАТО и ООН приветстваха споразумението за името на Македония

Според правителството на Македония президентът не е успял да се издигне над собствената си безпомощност. Такава е реакцията на кабинета на премиера Зоран Заев след обръщението на Иванов към обществеността във връзка с договора между Скопие и Атина за новото име. В изявлението на правителството се посочва, че президентът няма чувство за отговорност и предприема действия за недопустимо манипулиране, с което нанася щети на държавата, гражданите и директно действа срещу засилването на македонската идентичност.
 

БГНЕС


Правителствата и на двете държави сега се изправят пред значителни препятствия пред приемането на споразумението в собствените си държави, като основните опозиционни партии отказаха да го подкрепят. Улични протести срещу всякакъв компромис се проведоха и в двете държави.

Тази вечер близо 1500 души излязоха на протест в македонската столица Скопие. „Едно име имаме“ скандират демонстрантите, предава македонското електронно издание МКД. Събралите се граждани протестират срещу обявеното споразумение за промяна на конституционното име на Македония.

"Нашето име е нашата идентичност", "Едно име имаме - Македония", "Предците ни в гроба се въртят“, са сред лозунгите, които гражданите носят на протеста. Демонстрантите поискаха и оставката на правителството, викайки "Бесилка, бесилка" при всяко споменаване на името на премиера Зоран Заев.
 

БГНЕС


От македонската националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ заклеймиха сделката като „пълно поражение във всеки един смисъл за македонската дипломация“. Хората по улиците в Скопие също изразяват неодобрение. „Отидохме твърде далеч, позволихме твърде много“, казва 46-годишната Сузана Турунджиева, заета в търговията.

Георге Иванов отказва да подпише договора за промяна на името на Македония

Дори гърци, които признават, че спорът продължава вече прекалено дълго, заявяват, че компромисът е болезнен и може да остави страната им с празни ръце. „Съгласен съм, но не съм ентусиазиран. Това положение продължава вече 26 години и вероятно, че нищо по-добро не би могло да се постигне на сегашния етап“, казва Христос Никопулос. „Всичко това е само един трик, който цели Балканите да се превърнат в протекторат на НАТО“, допълва Василис, 20-годишен сервитьор.
 

БГНЕС


По-голямата част от критиките в Гърция се фокусират върху решението на правителството да приеме езикът и етносът на съседната държава да се нарича „македонски“. „Приемането на македонския език и нация е неприемливо отстъпление от националните интереси“, твърди основният опозиционен лидер Кирякос Мицотакис.
 
Македонският премиер Зоран Заев във вторник приветства споразумението: „След две десетилетия и половина имаме едно историческо решение. Нашето споразумение съдържа името Република Северна Македония за официално ползване“. Гръцкият му колега Алексис Ципрас обяви „велика дипломатическа победа и велика историческа възможност“ за региона да постигне „приятелство, кооперация и съвместен просперитет“.
 
Властите у нас за „Северна Македония” - от ядосано „не” до приветстващо „да”

Преди споразумението да влезе в сила трябва да бъде одобрено от парламента на Македония, след което да мине през референдум и да бъде ратифицирано от гръцкия парламент.

Гърция дълго се противопоставяше нейната северна съседка да бъде наричана Македония, защото една от северните ѝ провинции, която в античността е била люлка на империята на Александър Велики, извор на гордост за съвременните гърци, носи същото име.
БГНЕС