/ БГНЕС, архив
Георге Иванов: Няма да подпиша такъв договор
97793
Георге Иванов: Няма да подпиша такъв договор
  • Георге Иванов: Няма да подпиша такъв договор
Македонският президент Георге Иванов заяви в предавано на живо обръщение, че няма да подпише договора за промяна на името на Македония.

Той подчерта, че днес за първи път е бил запознат с текста на договора и процесът на договаряне с Гърция. Иванов каза, че на срещата, която имал сутринта с премиера Зоран Заев и с външния министър Никола Димитров им казал, че това е техен личен договор.

Скептицизъм в Гърция и Македония относно постигнатата „сделка“ за името

“Целият този преговорен процес беше безотговорен и непрозрачен, поради което се стигна до този резултат“. Президентът подчерта, че няма да легализира политически „незаконни постройки“.

Република Северна Македония е новото име 

Иванов също така зададе реторичния въпрос каква е била целта на преговорите - дали „за да се приемат всички гръцки искания и ултиматуми“?

„С такъв договор се отварят много повече въпроси, отколкото се затварят. Гърция изпълни максималистичните си искания. Това, което направи с македонците в Гърция, сега с този договор ще го направи и с македонците в Македония.“

Властите у нас за „Северна Македония” - от ядосано „не” до приветстващо „да”

Според президента договорът за името - Република Северна Македония - изтрива историята на страната. Той също така призова да „не се оскверняват“ целите на държавата - „ЕС и НАТО не могат да са алиби“.

След като направи констатацията, че „този договор не обединява, а поляризира обществото“, Георге Иванов подчерта, че няма да го подпише.
БГНЕС