/ ThinkStock/Getty Images
Европейският съюз, НАТО и ООН приветстваха споразумението между Атина и Скопие за името на Македония.
 
"Това ще постави Скопие по пътя към членство в НАТО и ще помогне за укрепване на мира и стабилността на Западните Балкани", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. "Това историческо споразумение е резултат от дълги години търпелива дипломация", добави шефът на НАТО и призова премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев да работят за ратифицирането му.

Република Северна Македония е новото име
 
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изказа в Туитър "искрените си поздравления" към Ципрас и Заев. "Благодарение на вас невъзможното става възможно", добави Туск.
 
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че европейската перспектива на Западните Балкани е "ключов стимул за това споразумение в духа на добросъседското сътрудничество". Могерини и европейският комисар за разширяването на ЕС Йоханес Хан изразиха очакване по-късно този месец ЕС да започне с Македония преговори за присъединяването й.
 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства споразумението между Атина и Скопие като "проява на водачество в региона и отвъд него", предаде Асошиейтед прес.

Македонският премиер и гръцки министър скрепиха дружбата си с ATB-та (СНИМКИ)
 
Споразумението трябва да бъде одобрено и от депутатите и избирателите на Македония. Говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик заяви, че генералният секретар на ООН "приканва всички граждани в двете държави да се обединят, за да се придвижи процесът". Гутериш "се надява, че участниците в други проточили се конфликти ще се вдъхновят от това развитие и ще работят за постигане на решения чрез преговори без повече бавене", добави Дюжарик.
 
Споразумението между Атина и Скопие за името на Македония ще допринесе за укрепването на регионалната сигурност, заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, цитирана от ТАСС. "Премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев постигнаха историческо споразумение. Решаването на спора ще се отрази благоприятно на двете страни и ще допринесе за укрепване на сигурността и повишаване на благосъстоянието в региона. САЩ са готови да поддържат това споразумение по молба и на двете страни", каза Науърт.

Скопие и Атина се разбраха за „Република северна Македония“?

Албанският премиер Еди Рама определи двамата си колеги от Гърция и Македония като "прогресивни лидери" и заяви, че "Балканите днес са по-добро място" благодарение на тях, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че етническите албанци са около една четвърт от населението на Македония, което е общо 2,1 милиона души.
 
Албанският външен министър Дитмир Бушати също поздрави "нашите съседи и приятели" за постигналото пробив споразумение, което по думите му ще превърне Балканите в част от "евроатлантическото семейство".
БТА