Майката на Асандж: Джулиан почти не е виждал слънцето, откакто е в посолството
Майката на Асандж: Джулиан почти не е виждал слънцето, откакто е в посолството / БГНЕС

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж има сериозни здравословни проблеми, включително дълготрайна инфекция на белите дробове, каза неговата майка, предаде ДПА.

Кристин Асандж каза пред австралийското радио Ей Би Си, че синът й наистина е много зле - има проблеми със сърцето, хронична белодробна инфекция и дълбока и остра болка в рамото. По думите й откакто е получил убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., той е имал възможност само за съвсем кратко да стои на слънчева светлина.

Швеция потвърди заповедта за арест срещу Асандж

Лекарите му предписаха ядрено-магнитен резонанс и да прекарва по един час дневно на слънце, но "правителството на Великобритания отказа", заяви майката на Асандж Посолството на Еквадор даде убежище на Асандж, за да избегне той екстрадиране в Швеция, където е заподозрян в извършване на сексуални посегателства.

ООН реши: Асандж е задържан незаконно, дължат му обезщетение

От 2014 г. насам има различни съобщения за здравословното състояние на австралиеца, припомня ДПА. През юли с.г. "Дейли телеграф" цитира източници от "Уикилийкс", според които Асандж има аритмия, хронична кашлица и високо кръвно налягане. Оттогава неговите адвокати определят здравето му като крехко. Еквадорските власти настояват за временното освобождаване на Асандж от отговорност, за да може да бъдат извършени изследвания на раменната му става.

Неочакван обрат: Джулиан Асандж готов да се предаде

В четвъртък Джулиан Асандж каза, че ще се предаде на британската полиция, ако се окаже, че ООН отсъди в негова вреда. Той не желае да бъде екстрадиран в Швеция, защото се опасява, че оттам ще бъде прехвърлен в САЩ, където да го съдят за публикациите на строго секретни американски документи, припомня ДПА.

Източник: БТА