Швеция потвърди заповедта за арест срещу Асандж
Швеция потвърди заповедта за арест срещу Асандж / снимка: Guliver/Getty Images

Шведски съд потвърди издадената заповед за арест срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж заради предполагаемо сексуално посегателство.

Решението е пречка за 43-годишния Асандж, който се намира в еквадорското посолство в Лондон повече от две години в опит да предотврати екстрадирането си към Швеция. По време на делото в Стокхолмския районен съд прокуратурата поиска заповедта за арест, издадена в края на 2010 г., да бъде потвърдена.

Екипът от защитници на Асандж, който заяви, че разследването е продължило неразумно дълго време, съобщи, че ще обжалва решението, съобщава шведската осведомителна агенция ТТ. В резултат на решението Асандж ще остане в еквадорското посолство в Лондон поради страх, че може да бъде екстрадиран в САЩ, съобщи адвокатът на защитата Пер Самюелсън, цитиран от ТТ, информира БГНЕС.

Заповедта за арест беше издадена заради твърдения за изнасилване и сексуално посегателство, които Асандж отрича. Основателят на Уикилийкс поиска убежище в посолството на Еквадор в Лондон през юни 2012 г., след като изчерпа всички правни възможности в британските съдилища да избегне екстрадиция в Швеция.

Той се страхува, че изпращането му в Швеция ще бъде претекст за прехвърлянето му в САЩ, където Уикилийкс предизвика гняв заради публикуването на хиляди тайни документи.