Неочакван обрат: Джулиан Асандж готов да се предаде
Неочакван обрат: Джулиан Асандж готов да се предаде / Guliver/Getty Images

Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж заяви, че ще напусне посолството на Еквадор в Лондон в петък (5 февруари) и ще приеме да бъде арестуван от британските власти, ако панелът на ООН, който разследва случая му, вземе решение, което не е в негова полза. Съобщението му е публикувано от акаунта на Уикилийкс в Туитър.

Свалиха част от обвиненията срещу Джулиан Асандж

Според източници на Би Би Си, работната група на ООН по незаконните арести е взела решение в полза на основателя на Уикилийкс.

Британските журналисти обаче изтъкват, че заповедта за арест на Асандж в Обединеното кралство "все още е в сила", а полицията предупреди, че той "ще бъде арестуван, веднага щом напусне територията" на еквадорското посолство в Лондон.

Работната група на ООН няма формално влияние върху британското или шведското правосъдие, отбеляза Би Би Си.

Джулиан Асандж: Google работи за правителството на САЩ

Асандж потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където е издирван за разпит, след като две жени заявиха, че ги е подложил на сексуални посегателства. Срещу Асандж е издадена европейска заповед за задържане. Той отказва да отиде в Швеция, защото се страхува, че може оттам да бъде екстрадиран в САЩ, където ще бъде съден за публикуване на поверителни документи, включително за войната в Ирак и Афганистан.

Официалното заключение по въпроса законно ли е австралиецът да бъде задържан се очаква да бъде представено в петък.