Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж призова Великобритания и Швеция да изпълнят препоръката на работата група на ООН по произволните задържания и да го освободят. Той направи изявлението на пресконференция по видеовръзка от посолството на Еквадор в Лондон, където се укрива от 2012 г., съобщиха информационните агенции.

Асандж напомни, че решението на работната група, според което неговото задържане е незаконно, не може да бъде оспорвано.

По-рано днес комисия на ООН обяви, че смята за незаконно задържането на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който живее изолиран в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне европейска заповед за арест, предаде Франс прес.

Неочакван обрат: Джулиан Асандж готов да се предаде

Комисията поиска от Швеция и Великобритания да платят обезщетение. Асандж е арестуван незаконно в Лондон на 7 декември 2010 г., се казва в изявление на работната група на ООН за незаконното задържане.

Единият от членовете на работната група не е бил съгласен с изразеното от мнозинството в нея становище, предаде Асошиейтед прес. Кристоф Пешу, представител на Бюрото на върховния комисар на ООН за човешките права, заяви, че несъгласният е бил Владимир Точиловски, член от Украйна на Работната група на ООН за произволно задържане.

Преди да стане факт гласуването - завършило с три гласа срещу един, представител от Австралия в работната група, която по принцип е петчленна, си е направила отвод от заседанието, защото е австралийка, както и Асандж.

Експертите призоваха британските и шведските власти да прекратят задържането му и да зачитат правото му да получи обезщетение.

Испанският юрист Балтасар Гарсон заяви, че положението, в което се намира Асандж, е по-лошо от затвор и че по-нататъшното му задържане може да бъде сметнато като нарушение на Конвенцията на ООН срещу изтезанията, съобщи Асошиейтед прес. Гарсон изрази мнение, че шведските власти трябва да анулират заповедта за арест незабавно.

Шведското правителство веднага отхвърли изводите на работната група на ООН, като заяви, че Асандж е решил доброволно да остане на територията на еквадорското посолство, където се намира от 2012 година.

"Шведските власти нямат никакъв контрол над решението му да остане там. Асандж е свободен да напусне посолството във всеки един момент", се казва в изявление на правителството в отговор на становището на работната група на ООН.

Майката на Асандж: Джулиан почти не е виждал слънцето, откакто е в посолството

Британският външен министър Филип Хамънд се отнесе с насмешка към доклада на ООН. Той го нарече смехотворен и заяви, че основателят на "Уикилийкс" е беглец от правосъдието, предаде Ройтерс.

"Не приемам решението на тази работна група", каза Хамънд пред британската телевизия Ай ти ви. "Това е група, която е съставена от непрофесионалисти, а не от адвокати. Джулиан Асандж е беглец от правосъдието. Той се укрива от правосъдието в еквадорското посолство".

"Той може да излезе, когато си реши. Но ще трябва да се изправи пред правосъдието в Швеция, ако реши да го направи. Честно казано заключението на работната група е смехотворно и не го приемаме".

Източник: БТА