/ БГНЕС
Испанското правителство се съгласи да извърши бързо разследване на полицейското насилие по време на каталунския референдум за независимост на 1 октомври, след като преди няколко дни отхвърли това искане на Съвета на Европа. Това съобщи АФП, цитирайки генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.
 
Говорител на Ягланд уточни, че обещанието е получено от испанския външен министър Алфонсо Дастис Кеседо на среща в централата на Съвета на Европа в Страсбург.

Анализатори: Три са възможностите пред Каталуния
 
Генералният секретар на паневропейската организация е потвърдил значението на единството на Испания и е изразил надеждата, че ще може да се постигне решение чрез диалог.
 
На 4 октомври комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Нилс Муйжниекс изпрати писмо до испанското правителство с искане за бързо и независимо разследване на обвиненията в полицейско насилие по време на референдума, за да се избегне ескалация на напрежението.
 
Испания ще предотврати отделянето на Каталуния, категоричен е Рахой

Испанският вътрешен министър Хуан Инасио Соидо Алварес отхвърли искането. Муйжниекс публикува отговора му, носещ дата 6 октомври, припомня АФП. В отговора на вътрешния министър се подчертава, че организирането на референдума е било признато за незаконно от Конституционния съд, който е поискал от властите да попречат на всички действия, противоречащи на неговото решение.
 
Мадрид размаха пръст на Каталуния, може да й отнеме временно автономията

"Силите за сигурност действаха внимателно, уместно и съразмерно, за да наложат спазването на закона и да защитят правата и свободите на гражданите", добавя министър Алварес и подчертава, че "никоя демокрация не може да приеме заплахата за конституционния ред и за териториалната си цялост", произтичащи от опита да се наложи със сила проект за разделяне, припомня АФП.
БТА