Испанският министър на правосъдието Рафаел Катала
Испанският министър на правосъдието Рафаел Катала / БГНЕС, архив
Испания може да използва конституционните си правомощия да отмени временно автономията на Каталуния, ако регионалният парламент обяви независимост, предаде Ройтерс, цитирайки испанския министър на правосъдието Рафаел Катала.

По силата на чл. 155 от испанската конституция централното правителство може да отменя временно автономните правомощия на властите на регионите.

Каталуния реши на референдума: Иска независимост

Каталуния референдум
БГНЕС, архив

"Чл. 155 е налице. Ще използваме цялата сила на закона", обеща Катала. "Наше задължение е да разрешим проблемите и ще го направим, въпреки че това включва някои мерки, които може да са неприятни", добави той. "Но ако някой обяви независимост, ще трябва да му кажем, че не може", подчерта министърът на правосъдието в интервю по телевизията.

Игра на котка и мишка между испанските централни власти и каталунското правителство

Снощи каталунските лидери заявиха, че 90 на сто от участвалите в референдума, обявен от Мадрид за незаконен, са гласували за независимост. Според тях това създава възможност за едностранно отделяне от Испания.

Руски експерт: Ситуацията в Каталуния се разви по най-лошия възможен сценарий

Каталуния референдум
БГНЕС, архив

Междувременно каталунското правителство съобщи, че при сблъсъците по време на забранения референдум са ранени най-малко 893 души, които са потърсили медицинска помощ, предаде Ройтерс. Четирима от тях са пострадали сериозно, но състоянието им е стабилно.
БТА