/ ThinkStock/Getty Images
След десетилетия изследвания на Титан - луната на Сатурн, учени установиха, че тя се отдалечава от планетата почти сто пъти по-бързо, отколкото се смяташе досега - с около десет сантиметра на година, съобщи "Дейли мейл".

НАСА с уникално откритие за планетата Уран (ВИДЕО)

Титан се намира на 1 221 492 км от планетата, но новите данни на изследователите сочат, че тя е била доста по-близо преди четири милиарда и петстотин милиона години. Това означава, че цялата система се е разширила доста по-бързо, отколкото смятаха учените досега.

Титан е най-голямата от 62-те известни спътници на Сатурн и отстои на близо един милиард и половина километра от Слънцето.

Астероид от желязо може да направи всички ни милиардери

Изследователи от Калифорнийския технологичен институт в САЩ смятат, че Титан се е формирал, когато е бил много по-близо до Сатурн и се е отдалечил от планетата в продължение на 4,5 милиарда години.

"Изглежда, че лунната система на Сатурн и вероятно пръстените му са се формирали и развили много по-динамично, отколкото се смяташе досега", каза Джим Фулър, преподавател по теоретична астрофизика и съавтор на изследването.
БТА