/ iStock/Getty Images
Далеч в космоса лети гигантска топка, състояща се от такова количество метали, че благодарение на нея всеки жител на Земята би могъл да стане милиардер, пише в. „Таймс“.

Вероятно никой няма да се изненада, че човекът, който трябва да помогне на хората да стигнат до богатството, може да бъде Илън Мъск. НАСА съобщи, че компанията на милиардера SpaceX ще се присъедини към изследването на астероид, наречен Психея.

Американски учени твърдят, че това небесно тяло, което някога може би е било ядрото на планетата, съдържа метали на стойност 8 000 квадрилиона паунда. Квадрилионът е число с 15 нули. Ако разпределите тези пари сред цялото население на Земята, което сега възлиза на почти 8 милиарда души, получавате около милиард паунда за всеки.

Макар че няма планове за доставката на космическо желязо на Земята, учените се интересуват от приликата на астероида с планетите.

Смята се, че този астероид с диаметър около 224 км, който сега е на около 518 млн. км от Земята, е бил разтопеното ядро на планета. Вероятно тя е загубила каменистата си мантия поради сблъсъци с други небесни тела преди милиарди години. Ядрото постепенно се охлажда и се превръща в твърда маса от никел и желязо.

Отново астероид приближава Земята

Психея, наподобяващ картоф по форма и разположен между Марс и Юпитер, не е като другите астероиди, които са смес от камък и лед. Следователно, той може да ни даде уникална информация за процеса на формиране на планетата. В дълбините на Земята вероятно се намира подобно метално ядро, но то е недостижимо, тъй като е покрито с камениста мантия и кора. Проучването на Психея вероятно ще ни позволи да разгледаме далечното минало на Слънчевата система, допускат учените.

Сонда на НАСА няма да кацне на астероида, но ще се върти около него в продължение на 21 месеца, изследвайки различни видове повърхността и възрастта им. Нейната цел също ще бъде да определи дали Психея е ядрото на даден обект с размерите на планета. Безпилотният космически кораб ще бъде изведен в космоса от ракета на SpaceX Falcon Heavy, най-голямото ракетно превозно средство в света от времето на Сатурн 5, която достави хората на Луната.

Falcon Heavy ще излети от Флорида през юли 2022 г. След изстрелването, нейните странични ускорители ще се отделят от корпуса и ще се върнат на Земята за повторна употреба. Очаква се космическият апарат на НАСА да достигне Психея през 2026 г. Сред полезния му товар ще бъде и оборудване за две други мисии на НАСА. Едната от тях е изследването на марсианската атмосфера, а другата включва изследване на двойни астероиди.