/ / iStock/Getty Images
В края на април светъл и голям астероид ще прелети в близост до Земята, но на безопасно разстояние от планетата ни.На 29 април, астероидът известен като 1998 OR2, ще премине на разстояние 6,29 млн. км от Земята - това е над 16 пъти повече от средното разстояние между Земята и Луната.

НАСА: Потенциално опасен астероид приближава към Земята

Космическата скала е тема на оживена дискусия в социалните мрежи, тъй като е значителна по размер. Ако приемем, че е редовен астероид, отразяващ слънчевата светлина по обикновен начин, 1998 OR2 е с дължина на 2 км. Ако удари Земята, това със сигурност би довело до опустошение в глобален мащаб.Въз основа на настоящите наблюдения, той няма да се доближи до Земята при преминаването си, а следващото му приближаване до нашата планета се очаква на 16 април 2079 г. и дори тогава ще бъде още по-далеч.

Опасен астероид, минал край Земята, може отново да ни навестиОткакто обектът е открит за първи път през 1998 г., астрономите го следят в рамките на програмата за характеризиране на всеки един опасен обект в близост до Земята.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС