/ ThinkStock/Getty Images
Сатурн изпревари Юпитер като планетата в Слънчевата система с най-много луни, пише Би Би Си.
Американски учени потвърдиха наличието на още 20 естествени спътника на Сатурн, което увеличи общия им брой на 82. Досега астрономите смятаха Юпитер за планетата с най-много луни, като е потвърдено наличието на 79.

Изстрелват европейска сонда до Юпитер и неговите луни (СНИМКИ/ВИДЕО)

Откритието беше направено с телескопа Субару, разположен на Хавайските острови. Всеки един от новооткритите обекти е с диаметър поне 5 километра, като 17 от тях обикалят около планетата "на обратно". Това е познато в астрономията като "ретроградно движение" и на практика означава, че небесните тела се въртят по орбита около Сатурн в посока обратна на тази, в която се върти самата планета. Някои от новооткритите луни обикалят по толкова широка орбита, че им отнема 3 години да завършат една обиколка.
"Изучаването на тези луни може да помогне да научим повече за техния произход и условията около планетата Сатурн, във времената на нейното създаване.", казва Скот Шепърд от Научния институт Карнеги във Вашингтон.

Променящ формата си робот може да изследва други планети

Учените смятат, че ретроградно движещите се луни, както и тези, които обикалят Сатурн в същата посока на въртене, като на планетата, са части от три по-големи небесни тела, които са били разцепени от удари с други луни или външни обекти, като преминаващи астероиди.

Към звездите: Мечтата на едно момиче да бъде първата българка в Космоса (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според доктор Шепърд, около Сатурн обикалят и други луни, за които не знаем. Учените се нуждаят от по-мощни телескопи, за да засекат и картографират движението на тези спътници, които имат диаметър около 1 километър.

Телескопът „Хъбъл“ направи нов портрет на Сатурн (СНИМКА)

Екипът от учени даде началото на анкета с какви имена да бъдат кръстени новооткритите 20 луни на Сатурн. Условието е, да се предлагат имена на гиганти от норвежката, галската и инуитската митологии за всяко едно от трите струпвания на спътници на Сатурн.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС