/ / iStock/Getty Images
Телескопът "Хъбъл" засне планетата Сатурн, когато тя се доближи максимално до Земята на 20 юни, съобщи Си Ес Ен. Тогава Сатурн е бил наклонен към Земята и красивите му пръстени се виждат добре, дори вътрешните, които са по-бледи.

10 любопитни факта за Слънчевата система

На снимката се вижда и шестоъгълникът около северния полюс на Сатурн, открит с помощта на "Вояджър" през 1981 г. Според специалистите той се дължи на струя, излизаща с висока скорост от планетата. Шестоъгълникът е толкова голям, че в него могат да се поберат четири земи.

Времето на Сатурн е неустойчиво и някои явления са временни, например голямата буря, видяна от "Хъбъл" миналата година на северния полюс. Сега я няма. Огромен "буреносен облак" обаче се вижда в центъра на Сатурн.
 

Както на Земята, и на Сатурн има сезони. "Хъбъл" го е заснел през лятото. Сезоните там обаче продължават по-дълго - повече от седем години.

Тайните на Космоса, за които не подозираме (ВИДЕО)

Кехлибареният цвят на планетата се дължи на мараня, подобна на смог, когато ултравиолетовите лъчи от Слънцето предизвикват реакции в атмосферата. Цветните ивици се дължат на облаци с различен състав, премествани от ветровете на различни нива.
БТА