Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty
Телескопът "Хъбъл" засне за първи път Голямото тъмно петно на Нептун - буря, по-голяма от Земята, която се образува в области на високо налягане, съобщи в. "Мирър". Подобни бури се появяват на Нептун на всеки четири до шест години и продължават също толкова дълго.

Наземен телескоп за пръв път засне свръхточни снимки на Нептун (СНИМКИ)
 
Голямото тъмно петно на Нептун беше открито от космическия апарат "Вояджър 2" още през 1989 г. Когато телескопът "Хъбъл" обаче се насочи към планетата след пет години, бурята беше изчезнала.
"Това определено беше изненада“, каза ръководителят на изследването Ейми Саймън. „Свикнали бяхме да гледаме Голямото червено петно на Юпитер, което съществува вероятно повече от 100 години".

Учени видяха уникално образувание в Голямото червено петно на Юпитер

Голямото тъмно петно на Нептун е много различно от Голямото червено петно на Юпитер, което е известно поне от 1830 г., защото тънките като струи течения над планетата не му позволяват да се разпадне.
Ветровете на Нептун обаче се движат над много по-обширни райони. Това означава, че бури като Голямото тъмно петно обикновено се вихрят на големи височини, преди да бъдат разпръснати.

НАСА засне най-красивата и силна буря в Слънчевата система (СНИМКИ)
 
НАСА се надява да изследва промените във формата на вихрушката и скоростта на вятъра в Голямото тъмно петно.
 
Досега никога не сме измервали пряко ветровете в тъмните вихри на Нептун, но изчисляваме скоростта им да е около 100 м/сек, подобна на тази в Голямото червено петно на Юпитер.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА