/ Thinkstock/Getty Images
Европейската сонда "Джус", чиято мисия е свързана с изучаването на планетата Юпитер и нейните ледени луни, ще бъде изстреляна през 2022 г. от ракета-носител "Ариана", най-вероятно "Ариана-6", предаде АФП. Агенцията цитира съобщение на Европейската космическа агенция (ЕКА). Това ще бъде първата европейска мисия с дестинация Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система.

Тайните на Космоса, за които не подозираме (ВИДЕО)

ЕКА подписа договор по време на авиоизложението в Бурже, с който натовари компанията "Арианспейс" да изведе амбициозната изследователска мисия. "За целта ще използваме или съществуващата "Ариана-5", или ракетата от ново поколение "Ариана-6" с четири ускорителя", заяви ръководителят на "Арианспейс" Стефан Израел.

Ще трябва ли да забравим мечтите за големи експедиции в Космоса?

Сондата "Джус", съкращение от английското Jupiter icy moon explorer ще бъде изстреляна през 2022 г. от космодрума Куру във Френска Гвиана. Тя ще пътува 7 години и половина до своята дестинация, като ще използва "гравитационните прашки" на Земята, на Венера и на Марс. Космическият апарат ще влезе в орбитата на газовия гигант през 2029 г. Прогноза: Космическият туризъм ще навлиза много бързо

Сондата ще наблюдава най-малко три години Юпитер и неговите три ледени луни Ганимед, Калисто и Европа.
БТА