/ iStock/Getty Images
Роботите са безстрашни изследователи на Слънчевата система, смело подвизавайки се на недостъпни за хората места, където заснемат изображения и събират научни данни за други планети и луни. Тъй като все още не познаваме добре тези тела, е наложително роботизираните изследователи да се приспособяват по-лесно към странна и негостоприемна среда, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на НАСА.

Време е на сцената да се появи Шейпшифтър - колекция от мини роботи в стил Трансформърс, които могат да формират една машина или да действат независимо. Понастоящем екип от Лабораторията за реактивно движение на НАСА тества идеята, използвайки триизмерно отпечатан прототип.

Нови снимки на астероида Рюгу помагат да опознаем формирането на планетите


Концепцията може да включва 12 робота, способни да летят или плуват, проучвайки пещери и океани, и достигайки до места, които други роботи не са успели да изследват. Всеки от т.нар. коботи е снабден с перка.

Изследователите предвиждат роботи, които могат да се събират автоматично, без никой от Земята да изпраща команди, да формират търкаляща се сфера, да летят самостоятелно или да се подреждат във верижна формация, докато изследват пещера, например.

Какви са задачите пред космическия робот Фьодор? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Настоящият прототип прилича повече на полуавтономно колело за хамстери с дрон в центъра. Способен е да се раздели на два летящи дрона.

Изследователите виждат потенциално приложение на Шейпшифтър като изследовател на сатурновата луна Титан, известна с наличието на течен метан на повърхността. Спускаем апарат, наречен "Дрегънфлай", ще поеме към спътника на Сатурн през 2026 г., за да продължи изследванията, направени от сондата "Касини", която успя само да прелети край Титан.

Шейпшифтър всъщност би могъл да изследва самата сатурнова луна, включително потенциалните ледени вулкани или пещери, криещи се под плътната й атмосфера.

"Информацията ни за състава на повърхността на Титан е твърде ограничена. Скалист терен, метанови езера, криовулкани - вероятно имаме всичко това, но не знаем със сигурност. Затова помислихме как да създадем система, която е универсална и способна да пресича различни видове терен, и същевременно е достатъчно компактна, за да се изстреля с ракета", казва Али Ага от изследователския екип.
БГНЕС