/ БГНЕС
Астероидът Рюгу крие все по-малко тайни - нови негови снимки, направени от малкия френско-германски робот „Маскот“ с размерите на кутия за обувки, ще помогнат на учените да опознаят формирането на Слънчевата система, предаде АФП.

„Маскот" (Mobile Asteroid Surface Scout) бе изведен в космоса от японската сонда „Хаябуса-2“, преди да кацне на 3 октомври 2018 г. на астероида Рюгу, който е с диаметър едва 900 м и се намира между Марс и Земята. Роботът направи не само измервания, но и поредица снимки по време на мисията си с продължителност 17 часа. Оттогава снимките са анализирани от учени. Различават се два вида скали - черни с грапава повърхност и бели с гладка повърхност.

Роботите на астероида Рюгу направиха уникални кадри (СНИМКИ/ВИДЕО)

Това показва, че Рюгу се е образувал вследствие на сблъсък, смятат учени от Германския център по аеронавтика и астронавтика. Рюгу може да е формиран от две тела, които са се сблъскали помежду си, отдалечили са се едно от друго и след това са се слели под въздействието на гравитацията.



Друга теория гласи, че в астероида се е блъснало небесно тяло. Това е станало причина за поява на два вида скали. Редица скали в Рюгу съдържат малки примеси със син или червен цвят. Става въпрос за материал, който е останал затиснат в скалата при формирането й. Той е сходен с редките примитивни метеорити, открити на Земята - въглеродните хондрити.

Сондата „Хаябуса 2“ се спуска към астероида Рюгу

„Материалът е изключително примитивен“, отбелязаха учените. „Това е първият материал в Слънчевата система. Не знаем как са се формирали планетите. Трябва да открием малки тела, онези най-ранни тела в историята на еволюцията, които ще ни помогнат да опознаем първите 10-100 милиона години от формирането на планетите“, пояснява експертът.



„Маскот“ установи също липса на фини частици междупланетен прах по повърхността на астероида. Това може да се дължи на сблъсъци с други космически тела или на температурни промени.



За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА