Японската сонда "Хаябуса 2" успешно кацна на астероида Рюгу с диаметър 900 метра, който се намира на 340 милиона километра от Земята, за да събере проби от скалистата му повърхност, съобщават световните агенции, позовавайки се на Японската космическа агенция (ДЖАКСА).

Забележително: Японски космически роботи кацнаха на астероид (СНИМКИ)
 
Ръководителят на проекта Юичи Цуда, цитиран от ДПА, съобщи, че кацането е осъществено при възможно "най-добрите условия".

Астероидът Рюгу е с диаметър 900 метра
Астероидът Рюгу е с диаметър 900 метра БГНЕС

Непосредствено след позиционирането си върху повърхността на Рюгу, сондата "Хаябуса 2" е изстреляла снаряд в повърхността на астероида, и е събрала проби, които трябва да върне на Земята за анализ.

Роботите на астероида Рюгу направиха уникални кадри (СНИМКИ/ВИДЕО)

След успешното приключване на задачата космическият апарат ще се завърне в орбита около Рюгу, където ще остане до края на годината.
 
ДЖАКСА планира още спускания на повърхността на астероида.

Японската сонда Хаябуса 2 успешно кацна на астероида Рюгу
Японската сонда „Хаябуса 2“ успешно кацна на астероида Рюгу БГНЕС

По повод успешното кацане директорът на НАСА Джим Брайдънстайн поздрави в Twitter японските си колеги.
 
"Поздравления за ДЖАКСА за успешното кацане и събиране на проби. НАСА се надява в бъдеще, след приключването на собствената й мисия за връщане на проби от астероид, да сравни данните и да ги сподели с Япония", гласи туитът на Брайдънстайн.
НАСА очаква сондата ѝ "Озирис-Рекс", чиято цел е да върне на Земята проби от астериода Бену, да се завърне през 2023 г. Завръщането на японската сонда "Хаябуса 2" с пробите от Рюгу се очаква в края на 2020 г.
 
Японската сонда с тегло близо 600 килограма беше изстреляна през декември 2014 г. от космодрума Танегашима, разположен на едноименния остров в префектура Кагошима.

Ръководителят на проекта Юичи Цуда (вляво)
Ръководителят на проекта Юичи Цуда (вляво) БГНЕС

"Хаябуса 2" достигна астероида Рюгу през юни миналата година. Първоначално беше планирано сондата да кацне на повърхността му през октомври. Кацането не се осъществи, тъй като се оказа, че повърхността е по-скалиста от очакваното.
 
Сондата "Хаябуса 2" ("Сокол 2") представлява модифицирана версия на първия апарат със същото име, който за първи път в историята успя да достави на Земята проби от друг космически обект, освен Луната - от астероида Итокава.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА