САЩ възнамеряват да засилят мерките за защита на Земята от астероиди
САЩ възнамеряват да засилят мерките за защита на Земята от астероиди / ThinkStock/Getty Images
САЩ възнамеряват да засилят мерките за защита на Земята от астероиди, които при евентуален сблъсък с планетата могат да заличат цели региони и дори континенти, предаде Асошиейтед прес.
 
Националният съвет за наука и технология е разпространил доклад с призив да се подобрят мерките за откриване, проследяване и отклоняване на астероиди.

Земята преживяла двойни удари от астероиди в миналото
 
В изготвянето на план за действие са участвали представители на НАСА, Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), военните, Белия дом и други институции.

астероид
Въпреки че засега не съществува непосредствена заплаха от сблъсък с астероид или комета, няма гаранция, че подобен обект няма да се ThinkStock/Getty Images

Въпреки че засега не съществува непосредствена заплаха от сблъсък с астероид или комета, няма гаранция, че подобен обект няма да се "прокрадне" ненадейно. Поради тази причина правителството на САЩ иска по-добър план за действие.

Частици от астероид разказват история на 4 милиарда години
 
Линдли Джонсън, експерт по планетарна защита от НАСА, казва, че досега учените са открили 95 процента от близкоземните обекти с диаметър километър или повече. Търсенето на останалите пет процента и на по-малки обекти, които също могат да причинят сериозни щети, продължава.

о
Thinkstockphotos

Джонсън не крие, че няма бързо решение, ако космическа скала е на път след дни, седмици или дори месеци да удари Земята. Подобен кратък срок все пак може да осигури достатъчно време на света да евакуира потенциално застрашен регион.

Голям метеорит падна в Русия (СНИМКИ)
 
Наземните телескопи са в състояние да засекат астероиди, движещи се към вътрешността на Слънчевата система и приближаващи от нощната страна на Земята.
 
Трудни за откриване обаче са обектите, които вече са преминали край Слънцето и са на път да напуснат Слънчевата система, приближавайки от дневната страна.
 
Такъв е случаят с метеорита, който се взриви над Челябинск, Русия, през 2013 г., и причини сериозни щети и наранявания на хиляди хора.

Челябинският метеорит показва, че рисковете за Земята са големи
 
Тунгуският метеорит през 1908 г. "изравни със земята" 2000 квадратни километра гори.
 
Много учени смятат, че изчезването на динозаврите преди 65 милиона години е свързано с падането на огромна космическа скала на полуостров Юкатан в Мексико.

Доказаха, че космически удар е бил фатален за динозаврите
 
Линдли Джонсън отбелязва, че отклоняването на астероид с потенциал да причини катастрофални щети ще отнеме години, в идеалния случай 10 - няколко за конструирането на космически апарат и още няколко, за да достигне той до целта.

По данни на ДЖАКСА, понастоящем са регистрирани около 16 000 небесни тела, които могат да застрашат нашата планета.
Thinkstock/Getty Images

Мисия за защита на Земята може да включва удрянето на астероид или комета с голям, бързодвижещ се роботизиран космически апарат, който да промени пътя им, или в по-лошия случай - използването на ядрено устройство, което няма да ги взриви, а по-скоро ще предизвиква свръхзагряване на повърхността им. По този начин от обекта ще бъде отнет достатъчно материал, за да бъде отклонен от пътя му.

17 000 астероида застрашават Земята
 
Всичко това включва използването на налични към момента технологии, отбелязва Джонсън.
"Отчасти планът за действие е насочен към необходимостта да се търсят други технологии както за отклоняване, така и за разрушаване на астероид. Разполагаме със средства за подобна допълнителна дейност, но е важно да пресметнем как да използваме наличните ресурси по най-разумния начин. В крайна сметка правителството иска да бъде подготвено, за да може при нужда да реши кой е най-добрият начин за действие", казва експертът.

През октомври 2017-а близо до Земята премина астероид с размерите на автобус
 
Специалистите се надяват да научат повече за астероидите от мисиите "Озирис-Рекс" на НАСА и японската "Хаябуса 2". Целта на двете мисии е да върнат проби от астероидите Бену и Рюгу съответно през 2023 г. и 2020 г.
 
"Забравете за изпращането на астронавти в стил Холивуд. Подобен сюжет може да е добър за филм, но за нас не е опция", каза Линдли Джонсън.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА