Астероид погубил огромна част от бозайниците на Земята
Астероид погубил огромна част от бозайниците на Земята / ThinkStock/Getty Images

Биолози от британския университет в Бат установили, че астероидът, който е унищожил динозаврите преди 65 милиона години, е предизвикал изчезването на 90% от бозайниците през Мезозойската ера. Досега се смяташе, че делът на измрелите бозайници е бил значително по-малък.

Статия в сп. „Journal of evolutionary biology" проследява анализа на вкаменелостите от бозайници, живели в края на кредния период в западната част на Северна Америка.

Защо са изчезнали динозаврите?

Биолозите са систематизирали кои видове са живели до масовото измиране и кои са оцелели. В изследването се разглежда период от 2 милиона години преди падането на астероида и 300 000 години след това.

Учените са анализирали и доколко след катастрофата животните са успели да възстановят видовото си разнообразие.

Оказва се, че бързината на измиране на млекопитаещите е била много по-голяма, отколкото се смяташе. След удара на астероида със Земята значима част от големите живи организми измират.

Учените обаче установяват, че те не само твърде бързо възстановили видовото си разнообразие, а и числеността на видовете, разпространени преди масовото измиране, се удвоила.

Това е станало в рамките на едва 300 000 години, които за мащабите на еволюцията са относително кратък период. Изследователите заключават, че причината се корени в способността на бозайниците да се адаптират, което им дава предимство пред другите групи животни.

Източник: БГНЕС