/ БГНЕС
Японската космическа сонда "Хаябуса 2" ("Сокол 2") се спуска към повърхността на астероида Рюгу, за да извърши второ кацане в четвъртък, съобщиха АФП и ТАСС.

Сондата трябва да кацне в изкуствения кратер, който направи през април, за да вземе проби от по-голяма дълбочина. През февруари "Хаябуса 2" осъществи първото си кацане на астероида и успя да събере образци от повърхността.

Сондата „Хаябуса 2“ откри на астероида Рюгу възможни компоненти на водата

Апаратът, който се намира в орбита на височина 20 км от Рюгу, днес получи зелена светлина за снижаване, съобщиха от Японската космическа агенция (ДЖАКСА).

На първия етап "Хаябуса 2" ще се спуска със скорост от 40 см/сек, докато достигне на разстояние 5 километра от Рюгу. След това скоростта ще намалее до 5 см/сек. Японските специалисти ще могат да контролират работата и да коригират траекторията на движение благодарение на камера, инсталирана на "Хаябуса 2", сигналът от която достига до Земята след 10 минути.

Приблизително 22 часа след началото на спускането сондата ще се озове на 500 м от астероида. След това, поради невъзможност поведението й да бъде наблюдавано от Земята, "Хаябуса 2" ще премине в режим на автоматичен контрол. Като ориентир за кацане апаратът ще използва слънчев отражател, спуснат по-рано повърхността на Рюгу.

През феруари 2019-а „Хаябуса 2“ успешно кацна на астероида Рюгу (СНИМКИ/ВИДЕО)

Самото кацане трябва да продължи едва няколко секунди. През това време сондата трябва да изстреля към повърхността на астероида метален снаряд. Той ще вдигне прах и фрагментите от почвата, които ще бъдат събрани със специално приспособление. След приключването на задачата "Хаябуса-2" ще се върне в обичайното си положение на разстояние 20 километра от Рюгу.

Приключението на "Хаябуса 2" започна на 3 декември 2014 г. Сондата с тегло близо 600 кг беше изстреляна от космодрума Танегашима, разположен на едноименния остров в префектура Кагошима. "Хаябуса 2" достигна Рюгу през юни миналата година, след като измина 3,2 млрд. км. Астероидът с диаметър 900 м, който се намира на 340 млн. км от нашата планета, датира от времето, когато се е формирала Слънчевата система.

Учените се надяват, че пробите от повърхността му ще помогнат за по-доброто разбиране на формирането й. Очаква се сондата да върне образците на Земята през 2020 г.

Роботите на астероида Рюгу направиха уникални кадри (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сондата "Хаябуса 2" представлява модифицирана версия на първия апарат със същото име, който за първи път в историята успя да достави на Земята проби от друг космически обект, освен Луната - от астероида Итокава.
БТА