/ БГНЕС
А Фьодор няма да пътува сам, ще се радва на компанията на Маруся
Предаване на телеметрична информация, параметри на полета и отработване на бъдещи дейности в открития космос ще са основните задачи на робота Фьодор по време на космически полет, предаде ТАСС.

Това заяви генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин.
 

„Фьодор има много задачи - предаване на телеметрични данни, определяне на всички параметри, свързани с безопасността на полета, извършване на експерименти, които ще са полезни за бъдещата му работа на външния борд на МКС“, каза той на младежкия форум „Машук“ в Пятигорск.
 

Розозин отбеляза, че роботът ще е като изкуствен космонавт, но Роскосмос не проявява особен интерес към работата му във вътрешността на кораба.

БГНЕС

„Работното място за робота е свързано с извънкорабна дейност, когато по команда на космонавт моментално ще достига до дадена точка от станцията въоръжен с набор от инструменти, за да извърши ремонтни работи“, каза той и допълни: „Това е само началото на голяма дейност по използването на антропоморфни роботи в космоса“.
 

Човекоподобният робот Фьодор е създаден от компанията „Андроидна техника“ и Фонда за перспективни изследвания.

БГНЕС

Освен това стана ясно, че плетена играчка, изобразяваща човек в скафандър с раница, ще стане индикатор за безтегловността за робота Фьодор, който тази седмица ще се отправи с ракета „Союз МС-14“ към МКС. Това написа на страницата си във Facebook ръководителят на пресслужбата на Роскосмос Владимир Устименко.
 

„Кой казва, че Фьодор ще лети сам в космоса? Запознайте се с Маруся, или просто Маша. Те ще има за какво да поговорят по време на старта и полета“, поясни Устименко.
Пилотираният кораб „Союз МС-14“ е планирано да бъде изстрелян от космодрума Байконур на 22 август.

БГНЕС

БТА