/ / iStock/Getty Images
Продължителните наблюдения на Северния полюс на Сатурн са довели до откритието от испански планетолози на нов вид урагани, възникващи в атмосферата на газовия гигант всеки 30-60 години, предаде ТАСС.

Сатурн стана планетата с най-много луни

Учените предполагат, че те са свързани с Големите бели петна в екваториалните зони на планетата. „За пръв път можахме да наблюдаваме такъв голям брой урагани на различни ширини. Подобни урагани на Земята изчезват буквално за броени дни, докато един от наблюдаваните от нас на Сатурн продължи над седем месеца“, заяви Аугусин Санчес-Лавега от университета в Билбао.

Веднъж на 30 години, което съответства на една сатурнова година, астрономите могат да наблюдават гигантски урагани на тази планета. Досега учените са регистрирали седем подобни вихъра, възникващи в умерените ширини и мигриращи към екватора. Впоследствие те обхващат почти цялата атмосфера на планетата. Последният от тях беше регистриран през 2010 г., когато дори и астрономите-любители можаха да наблюдават Голямо бяло петно с размери 15 000 км.

Телескопът „Хъбъл“ направи нов портрет на Сатурн (СНИМКА)

Успоредно с тях на полюсите на Сатурн възникват по-малки урагани, чийто диаметър не превишава 2000 км. Те изчезват в рамките на няколко дни или седмица и не успяват да нараснат до по-големи размери. Новият вид урагани не могат да проникнат в други региони на планетата.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА