/ iStock/Getty Images
Локдаунът, който влиза в сила от 21 ч. На 2 април и ще продължи до 5 часа сутринта на 5 април, няма да важи за българските избиратели в Турция тази неделя, които отиват да гласуват.

Турция въвежда нови мерки заради нарастване на случаите на зараза

По време на пълния локдаун, валиден за уикенда, турските граждани не могат да излизат навън през двата почивни дни.

Гласоподавателите с българско гражданство обаче ще бъдат освободени от задължителната мярка и ще могат безпрепятствено да се придвижват до местата, определени за гласуване на парламентарните избори в България.

Българите в Турция трябва да покажат български документи, за да отидат до урните на 4 април

Турското министерство на външните работи с нота до българската страна е уверило, че чрез министерството на вътрешните работи на Турция са уведомени и инструктирани всички окръжни управи, както и подразделенията на полицията да осигурят безпрепятствено придвижване на българските избиратели до и от изборните секции в Турция на 4 април т.г., се посочва на интернет страницата на българското генерално консулство в Истанбул.

При евентуална проверка от страна на органите на реда, контролиращи спазването на локдауна, гражданите ще трябва да представят български документ за самоличност.

Гласуването в неделния ден ще бъде от 7 сутринта до 20 часа вечерта. Общо 35 избирателни секции се предвижда да бъдат разкрити на турска територия на определените от ЦИК места, населени компактно с изселници от България. Най-много секции са отворени в Истанбул, Бурса и Измир, но има такива и в Чорлу, Текирдаг, Къркларели, Ескишехир, Измит, Коджаели, Маниса, Анкара, Одрин.

Избирателни секции ще бъдат разкрити и в дипломатическите представителства на България в Турция - Анкара, Истанбул, Одрин.

Турските власти имат задължението да осигуряват охраната на гласоподавателите и на местата за гласуване в деня на вота.
БТА