/ БГНЕС
На втория ден от срещата на върха на Г-20 в Хамбург световните лидери ще обсъждат глобалната търговия, климатичните промени и международния тероризъм. Форумът бе белязан от сблъсъци между антиглобалисти и полиция, предаде Асошиейтед прес.

Домакинът на срещата, германският канцлер Ангела Меркел, заяви, че участниците в разговорите, сред които са президентът на САЩ Доналд Тръмп, руският му колега Владимир Путин, европейски и азиатски лидери, "все още има да свършат доста работа" по формулирането на заключителното комюнике на срещата, което се очаква днес. Вчера Меркел заяви пред лидерите, че трябва да са готови да направят компромиси. Подходът, възприет от канцлера като домакин, бе да работи за такъв резултат от срещата, който да е приемлив за всички.

Историческа среща между Тръмп и Путин (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сред останалите теми в програмата са икономическото партньорство на водещите страни с Африка, миграцията и здравеопазването.

Преговарящите от Г-20 са се споразумели за общите положения в комюникето, но все още имат един въпрос за доуточняване и той е свързан с климатичните промени, заяви официален източник от ЕС, цитиран от Ройтерс.

По думите му в документа е записано и намерението страните от Г-20 да се борят с протекционизма. Частта от комюникето, по която още няма съгласие, се отнася до настояването на САЩ в декларацията да бъдат споменати изкопаемите горива, каза източникът.

Дори Мелания не успяла да откъсне Доналд Тръмп от срещата му с Путин

ДПА също цитира свои дипломатически източници, според които САЩ са приели да бъде направен компромис по въпроса за търговските отношения. В резултат на това в заключителния документ ще присъства поемането на "ангажимент за свободна търговия" и за "отказ от протекционизъм".
БТА